មិនធ្វើវិញ និងធ្វើឡើងវិញ (Undo & Redo)

ឧបករណ៍ដែលបានរាយខាងក្រោមនឹងអនុញ្ញាតឱ្យអ្នកត្រឡប់សកម្មភាពដែលបានធ្វើដោយចៃដន្យ ធ្វើសកម្មភាពចុងក្រោយរបស់អ្នកឡើងវិញ ឬអនុញ្ញាតឱ្យអ្នកជ្រើសរើសស្ដារទៅចំណុចជាក់លាក់មួយ ដោយជ្រើសរើសពីបញ្ជីសកម្មភាពថ្មីៗដែល Blender បានកត់ត្រា។

មិនធ្វើវិញ (Undo)

ឯកសារយោង

Mode:

គ្រប់របៀបទាំងអស់

Menu:

Edit ‣ Undo

Shortcut:

Ctrl-Z

ប្រសិនបើអ្នកចង់មិនធ្វើសកម្មភាពចុងក្រោយរបស់អ្នកវិញ គ្រាន់តែចុច Ctrl-Z។

សូមមើលផងដែរ

Memory & Limits Preferences ដើម្បីផ្លាស់ប្ដូរការកំណត់ Undo។

ធ្វើឡើងវិញ (Redo)

ឯកសារយោង

Mode:

គ្រប់របៀបទាំងអស់

Menu:

Edit ‣ Redo

Shortcut:

Shift-Ctrl-Z

ដើម្បីត្រឡប់សកម្មភាព Undo វិញ សូមចុច Shift-Ctrl-Z។

ការកែប្រតិបត្តិការចុងក្រោយ (Adjust Last Operation)

ឯកសារយោង

Mode:

គ្រប់របៀបទាំងអស់

Menu:

Edit ‣ Adjust Last Operation...

Shortcut:

F9

អ្នកអាចកែតម្រូវប៉ារ៉ាម៉ែត្ររបស់ operator បន្ទាប់ពីដំណើរការវា។ ក្នុង editor ដែលគាំទ្រវា មានផ្ទាំង «head-up display» នៅជ្រុងខាងក្រោមផ្នែកឆ្វេង ដោយផ្អែកលើប្រតិបត្តិការចុងក្រោយដែលបានធ្វើ។ ជាជម្រើស អ្នកអាចបង្កើតផ្ទាំងលោតដោយ F9 ដែលធ្វើរឿងដូចគ្នា។

ឧទាហរណ៍ ប្រសិនបើប្រតិបត្តិការចុងក្រោយរបស់អ្នកជាការបង្វិលក្នុង Object Mode Blender នឹងបង្ហាញអ្នកនូវតម្លៃចុងក្រោយដែលបានផ្លាស់ប្ដូរសម្រាប់មុំ (សូមមើលរូប ការបង្វិល (Object Mode, ៦០ ដឺក្រេ)។ ខាងឆ្វេង) ដែលអ្នកអាចផ្លាស់ប្ដូរសកម្មភាពរបស់អ្នកត្រឡប់ទាំងស្រុង ដោយវាយ Numpad0 ក្នុងប្រអប់ Angle។ មានជម្រើសមានប្រយោជន៍ផ្សេងទៀត ដោយផ្អែកលើ operator ហើយអ្នកមិនអាចត្រឹមតែមិនធ្វើសកម្មភាពវិញបានទេ ប៉ុន្តែអាចផ្លាស់ប្ដូរវាទាំងស្រុង ដោយប្រើជម្រើសដែលមាន។

ប្រសិនបើអ្នកស្ថិតក្នុង Edit Mode Blender នឹងផ្លាស់ប្ដូរមាតិការបស់វាផងដែរ ដោយផ្អែកលើសកម្មភាពចុងក្រោយរបស់អ្នក។ ក្នុងឧទាហរណ៍ទីពីរ (ខាងស្ដាំ) ប្រតិបត្តិការចុងក្រោយគឺ Move ក្នុង Object Mode; ប៉ុន្តែ Scale លើ Face ក្នុង Edit Mode ហើយដូចដែលអ្នកឃើញ មាតិការបស់ Adjust Last Operation ខុសគ្នា ដោយសាររបៀប (Edit Mode) (សូមមើលរូប ការប្ដូរទំហំ (Edit Mode, ប្ដូរទំហំមុខ)។ ខាងស្ដាំ)។

Adjust Last Operation។
../_images/interface_undo-redo_redo-last-object-mode.png

ការបង្វិល (Object Mode, ៦០ ដឺក្រេ)។

../_images/interface_undo-redo_redo-last-edit-mode.png

ការប្ដូរទំហំ (Edit Mode, ប្ដូរទំហំមុខ)។

គន្លឹះ

ប្រតិបត្តិការខ្លះផ្ដល់លទ្ធផលដែលមានប្រយោជន៍ជាពិសេស ដោយប្រើ Adjust Last Operation។ ឧទាហរណ៍ ការបន្ថែម Circle ក្នុង 3D Viewport; ប្រសិនបើអ្នកបន្ថយ Vertices មកត្រឹមបី អ្នកនឹងទទួលបានត្រីកោណសម័ង្សដ៏ល្អឥតខ្ចោះ។

គន្លឹះ

តំបន់រង Adjust Last Operation អាចត្រូវបានលាក់ដោយ View ‣ Adjust Last Operation។

ប្រវត្តិមិនធ្វើវិញ (Undo History)

ឯកសារយោង

Mode:

គ្រប់របៀបទាំងអស់

Menu:

Edit ‣ Undo History

../_images/interface_undo-redo_undo-history-menu.png

ម៉ឺនុយ Undo History។

ក៏មានប្រវត្តិ Undo នៃសកម្មភាពចុងក្រោយដែលបានធ្វើ ដែល Blender បានកត់ត្រាផងដែរ។

ផ្នែកខាងលើនៃបញ្ជីត្រូវនឹងសកម្មភាពថ្មីៗបំផុត។ រូបតំណាងចំណុចតូចមួយនៅក្បែរធាតុណាមួយ បញ្ជាក់ពីស្ថានភាពបច្ចុប្បន្ន។ ការត្រឡប់សកម្មភាពដោយប្រើមុខងារ Undo History នឹងនាំអ្នកត្រឡប់ទៅ សកម្មភាពដែលអ្នកជ្រើសរើស។ ដូចគ្នានឹងរបៀបដែលអ្នកអាចប្ដូររវាងការថយក្រោយក្នុងពេលវេលា ដោយ Undo ហើយបន្ទាប់មកទៅមុខដោយ Redo អ្នកអាចលោតចុះឡើងលើបន្ទាត់ពេលវេលា Undo តាមដែលអ្នកចង់ ដរាបណាអ្នកមិនធ្វើការផ្លាស់ប្ដូរថ្មី។ នៅពេលអ្នកធ្វើការផ្លាស់ប្ដូរថ្មី ប្រវត្តិ Undo នឹងត្រូវបានកាត់ត្រឹមចំណុចនោះ។ ការជ្រើសរើសធាតុមួយក្នុងបញ្ជី នឹងនាំស្ថានភាពបច្ចុប្បន្នទៅទីតាំងនោះ។

ធ្វើចុងក្រោយឡើងវិញ (Repeat Last)

ឯកសារយោង

Mode:

គ្រប់របៀបទាំងអស់

Panel:

Edit ‣ Repeat Last

Shortcut:

Shift-R

មុខងារ Repeat Last នឹងធ្វើសកម្មភាពចុងក្រោយរបស់អ្នកឡើងវិញ នៅពេលអ្នកចុច Shift-R។

ក្នុងរូបភាពឧទាហរណ៍ខាងក្រោម យើងបានចម្លង mesh Monkey មួយ ហើយផ្លាស់ទីវាបន្តិច។ ដោយប្រើ repeat Shift-R Monkey ត្រូវបានចម្លង និងផ្លាស់ទីជាលើកទីពីរ។

../_images/interface_undo-redo_repeat-last1.png

Suzanne។

../_images/interface_undo-redo_repeat-last2.png

បន្ទាប់ពី Shift-D ហើយផ្លាស់ទី។

../_images/interface_undo-redo_repeat-last3.png

បន្ទាប់ពី Shift-R។

ប្រវត្តិធ្វើឡើងវិញ (Repeat History)

ឯកសារយោង

Mode:

គ្រប់របៀបទាំងអស់

Menu:

Edit ‣ Repeat History...

../_images/interface_undo-redo_repeat-history-menu.png

ម៉ឺនុយ Repeat History។

មុខងារ Repeat History នឹងបង្ហាញបញ្ជីសកម្មភាពដែលបានធ្វើឡើងវិញចុងក្រោយ ហើយអ្នកអាចជ្រើសរើសសកម្មភាពដែលអ្នកចង់ធ្វើឡើងវិញ។ វាដំណើរការដូចគ្នានឹង Undo History ដែលបានពន្យល់ខាងលើ ប៉ុន្តែបញ្ជីមានតែសកម្មភាពដែលបានធ្វើឡើងវិញប៉ុណ្ណោះ។

សំខាន់

នៅពេលអ្នកបិទ Blender បញ្ជីសកម្មភាពអ្នកប្រើទាំងមូលនឹងបាត់បង់ ទោះបីជាអ្នករក្សាទុកឯកសាររបស់អ្នកមុនពេលបិទក៏ដោយ។

សូមមើលផងដែរ

ផ្នែកដោះស្រាយបញ្ហាអំពី ការស្ដារការងារដែលបានបាត់បង់។